Niejedna pani domu przed świętami zastanawia się nie nad tym, co do garnka włożyć, ale nad tym, w jakich garnkach przygotować świąteczne potrawy. W ferworze zakupów warto jest pomyśleć o nowych naczyniach do gotowania uwzględniając posiadany rodzaj kuchenki.
Odpowiednie garnki na kuchenki gazowe
Kuchenki gazowe nadal królują w gospodarstwach domowych. Wybór garnków wydaje się być prosty, lecz nowe technologie produkcji tych prostych przedmiotów sprawiają, że nie jest taki oczywisty. Nowoczesne garnki mają podwójne dno, tak by równomiernie rozprowadzać ciepło. Do lamusa odchodzą garnki emaliowane i aluminiowe ze względu na swoją niską trwałość, a zastępują je szklane, stalowe lub żeliwne. Każdy rodzaj materiału ma swoje unikalne cechy. Duży wybór garnków dostępny na stronie firmy Zasmakuj Radości.
Szkło żaroodporne
Szkło nie wchodzi w reakcje chemiczne z przygotowywaną żywnością. Gotowane potrawy są dzięki temu zdrowsze. Wygodne naczynie, które z powodzeniem może być używane w piekarniku. Niebagatelną zaletą jest przezroczystość i możliwość dokładnej obserwacji procesu gotowania. Z wad można wymienić podatność na uszkodzenia i rozbicie.
Żeliwo
Garnki z tego materiału bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę wewnątrz. Są niezwykle trwałe, mogą być powlekane teflonem, ceramiką lub emalią. Doskonale nadają się do duszenia potraw
Stal nierdzewna
Wykonane z wysokiej jakości stali naczynia charakteryzują się dużą odpornością na zarysowania i uszkodzenia. Zdecydowanie są najpopularniejsze w dzisiejszych kuchniach.
Tytan
Materiał zapewniający super trwałość i doskonałe zachowanie ciepła potraw. Jedyną wadą jest stosunkowo wysoka cena.
Płyta indukcyjna wymaga specyficznych naczyń
Indukcja jest zjawiskiem wytwarzania pola magnetycznego. Garnek dostosowany na ten rodzaj płyty musi posiadać zdolność wytwarzania ciepła pochodzącego z fal dostarczanych przez kuchenkę. To daje szereg zalet. Głównie bezpieczeństwo, gdyż kuchenka zawsze pozostaje chłodna a także energooszczędność, ponieważ potrawy przygotowuje się szybciej.
Ważne jest, aby dobrać odpowiednie garnki, które stworzą spójną całość z posiadanym urządzeniem. Na opakowaniu należy znaleźć symbol indukcji – ikonę w postaci fal. Obowiązkowe jest płaskie dno z tworzywa ferromagnetycznego wykorzystującego fale emitowane przez płytę indukcyjną, które równo dotyka powierzchni kuchenki. Dobre garnki to te, które mają grube dno i są solidnie wykonane. Pozostała część naczynia może być wykonana ze stali nierdzewnej, ceramiki lub aluminium. Istotny jest wybór garnków najbardziej odpornych na uderzenia.
Gotowanie w nowych garnkach to przyjemność, a jeszcze większy komfort zapewnią wysokiej jakości naczynia dokładnie dopasowane do urządzeń grzewczych. Ilość i rozmiar kupowanych garnków to już kwestia świątecznych potrzeb kulinarnych.