Kawiarka, zaparzacz czy aeropress? Jak parzyć kawę?

Aby móc przyrządzić smaczny oraz aromatyczny napój kawowy potrzeba urządzenia, który mógłby przygotować kawę według naszych upodobań oraz preferencji smakowych. Najczęściej kawę pijamy w kawiarni, pracy, ale również parzymy ją w domu. W naszym poniższym artykule przedstawimy kilka urządzeń, dzięki którym przygotujesz swoją ulubioną kawę. Jak zatem parzyć napój kawowy?

Parzenie kawy – o czym należy pamiętać?

Parzenie kawy to proces, który wymaga prawidłowego podejścia, dzięki któremu przygotujemy odpowiedni napój. Najważniejsze w całej czynności jest oczywiście temperatura oraz czas parzenia. Najlepsza kawa to taka, która została pozbawiona wszelkich drobinek i fusów, czyli przefiltrowana. Cały proces parzenia kawy rozpoczynamy od przygotowania kawy, gdzie warto wybrać świeże i jasno palone ziarna, które powinny być zmielone krótko przed zaparzeniem. Na smak samej kawy duży wpływ ma również woda, gdzie najlepiej wybrać wodę przefiltrowaną, pozbawionej kamienia i osadu. Następnym krokiem jest temperatura wody, gdzie nie powinniśmy korzystać ze wrzątku, a woda nie może przekraczać 96 stopni Celsjusza. Należy również dopasować intensywność naparu, gdzie zaleca się 6 g kawy na każde 100 ml wody.

Oczywiście kawę możemy pić czarną lub z dodatkami w postaci cukru czy mleka, a także dobrze sprawdzają się przyprawy korzenne.

Jak parzyć kawę?

Kawa powinna charakteryzować się przede wszystkim dobrym smakiem oraz aromatem, a także warto przygotować ulubiony napój w odpowiednim urządzeniu. Nie każdy posiada lub decyduje się na zakup profesjonalnego urządzenia. Dlatego można taki sprzęt z powodzeniem zastąpić tańszymi akcesoriami, które sprawią, że smak kawy w dalszym ciągu pozostanie wyśmienity. Parzyć kawę możemy zarówno poprzez metody ciśnieniowe, jak i przelewowe. W artykule przyjrzymy się pierwszej z metod, czyli ciśnieniowej.

Kawiarka

Klasyczna kawiarka w dalszym ciągu jest używany przez osoby, które cenią sobie tradycyjne metody parzenia kawy, dzięki czemu mamy możliwość wydobyć wyjątkowy aromat kawy. To również urządzenie, które sprawdza się jako alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę i zaparzoną kawę, a także sitka na zmielone ziarna kawy. Następnie ustawia się ją na palniku, gdzie woda w dolnym pojemniku wytwarza ciśnienie, przepływa na sitko z kawą i trafia do górnego zbiornika. Kawę z kawiarki można rozlać do filiżanek.

Zaparzacz

Zaparzacz tłokowy może pochwalić się najszybszym oraz najprostszym sposobem na aromatyczną kawę w domu. Sprzęt ten jest również rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie łagodniejszy posmak kawy. Tłok, który znajduje się w zaparzaczu umożliwia pozbycie się fusów, gdzie oprócz kawy można stosować go także do zaparzenia herbat.

Aeropress

To bardzo łatwe w użytkowaniu sprzęt, gdzie szybko przygotujesz kawę w domowym zaciszu. Aeropress może również pochwalić się niewielkimi rozmiarami, co sprawia, że łatwo zabrać go w podróż. Składa się z cylindra zaparzającego, tłoka, sitka, kolby i filtra dopasowanego do sitka, a także mieszadełka i lejka. Urządzenia posiada tubę, do którego wsypuje się zmieloną kawę, całość napełnia wodą, a po 30 sekundach kawa chłonie wodę i pęcznieje. Po kilku chwilach można uzupełnić wodę do pełna. Aeropress ustawia się na kubku lub filiżance, do których wyciska się napój.

Dzięki temu urządzeniu możemy parzyć różnego rodzaju kawy – od mocnych napojów do łagodnych typów kaw. Jeśli szukasz odpowiedniego urządzenia, wybierz aerobie aeropress, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionej kawy.

źródło zdjęcia: freepik.com

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *